Project

< ON THE BOARDS >
Before
CREDITS

Architect: Frank Shirley Architects

GREEK REVIVAL
This early 18th c. Greek Revival home is in need of repair. Several dated renovations carved the interior into a warren of rooms, and long-term neglect is visible throughout. The owners love the site and the ‘bones’ of the house, but sought several improvements: a workable kitchen and mudroom, a new family room, a master suite and covered parking. The owners also lamented the lack of a formal entry and stair hall. We proposed a modest addition to the rear, whose shape would unify the disparate forms that accumulated over a century of ad­ditions. The kitchen, mudroom and family room comprise the first floor addition and are placed behind the living room and new for­mal stair hall. The master suite fills the second floor of the addition with commanding views of the expansive grounds. Outside, we were able to preserve the house’s original footprint and most original windows. To give the house more presence from the road we extended the existing gable roof forward to create a colonnaded Greek Revival façade.